Proiectul "CIVILIZAȚIA AURULUI" a luat naștere în mai 2016, din inițiativa Institutului Geologic al României și a Asociației Identitate Culturală Contemporană, în colaborare cu Muzeul Național de Geologie și a beneficiat de sprijinul următoarelor instituții:
Muzeul Aurului din Brad
Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Universitatea București - Facultatea de Geologie și Geofizică
Printre cei care au început acest demers s-au aflat: dr. Gabriel BINDEA (director), dr. Rodica TIȚĂ (cercetător științific), dr. Călin RICMAN (cercetător științific) - Muzeul Național de Geologie; Florin PÂRLEA, Mihai RĂDUCĂ, Laura OSTAFE, dr. Ștefan VASILIȚĂ - Asociația Identitate Culturală Contemporană.
Scopul acestui proiect este cercetarea impactului și a semnificației pe care aurul l-a avut în spațiul românesc, din perspectiva istorică, geologică, antropologică, și promovarea acestei veritabile ”civilizații a aurului”.
Chiar dacă este greu de spus când şi unde a început goana după aur (Au), metalul nobil care a însoţit îndeaproape şi a marcat profund nu doar destinul populaţiilor de aici din Carpaţii româneşti, ci întreaga evoluţie a civilizaţiei umane, un lucru este cert. El continuă şi în prezent să fascineze, să modeleze destine şi să nască poveşti.
Textele au fost realizate de un colectiv format din:
- Eugen MOCANU, drd., muzeograf, Muzeul Național de Geologie
- Laura-Alexandra OSTAFE, membru colaborator al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române - Divizia de Istoria Științei (DIS)
- Mihai RĂDUCĂ, geolog, jurnalist Societatea Română de Televiziune (coordonator)
- Ștefan VASILIȚĂ, dr. în istorie, specialist în istorie antică și numismatică.
S-au folosit imagini puse la dispoziție de către partenerii noștri și fotografii realizate de: Marius AMARIE, Gyuri ILINCA, Valentin PARASCHIV și Cătălin RIȘCUȚA.
Concept website: Bogdan AMARGHIOALI
Parteneri media:
TVR